Waarom winterbanden in de winter?

In Duitsland en in enkele andere landen zijn winterbanden in de winter al verplicht gesteld en wellicht zal het in Nederland in de toekomst ook verplicht worden. Winterbanden presteren beter dan een set zomerbanden of all season banden (4 seizoenen banden). Onder winterse omstandigheden hebben winterbanden meer grip op een droog en een nat wegdek bij lage temperaturen. Er is ook meer grip op sneeuw en ijs. Er zijn nog meer redenen waarom winterbanden beter presteren en zullen in dit artikel uitgebreid aan bod komen.

Winterbandenweetjes

 • September is de maand dat het weer tijd wordt dat de zomerbanden plaats moeten maken voor een set winterbanden.
  Uit onderzoek is namelijk gebleken dat beneden 7 Graden Celsius de soepelheid afneemt van zomerbanden. Het rubber wordt dan hard en daarom worden er dan winterbanden aangeraden. De grip op de weg moet onder alle weersomstandigheden tenslotte goed zijn.
  Winterbanden presteren ook boven de 7 Graden Celsius beter maar er wordt afgeraden om in de zomer met winterbanden te rijden want zacht rubber slijt natuurlijk vele malen sneller.
  Winterbanden hebben vaak ook een ander en dieper profiel. Vaak is het een lamellenprofiel. Het zachte rubber van de winterband laat een zaagtandvormige afdruk achter op de weg en heeft logischerwijs een betere grip dan een vrij vlakke of gladde autoband.
  Winterbanden hebben ook grotere openingen en een andere structuur.
  Een winterband is te herkennen aan een sneeuwvloksmbool en een M+S code aan de zijkant van de band. Ook hebben winterbanden standaard een code die aangeeft hoe hard er mag worden gereden met de auto. Deze code geeft de kwaliteit van de winterband aan. Deze codes zorgen dus ook voor verschillende prijsklasses.
  Autobanden worden steeds verder doorontwikkeld en daardoor wordt het verschil tussen zomerbanden en winterbanden steeds groter.
  Veel mensen denken dat all season banden even goed presteren dan winterbanden maar dat is niet waar. Eigenlijk zit een all season band qua prestaties tussen een zomerband en een winterband in.
  Winterbanden worden meestal gekozen aan de hand van de maat van de autobanden die eronder zaten toen de auto werd afgeleverd. Kies voor de beste prestaties de winterband met de smalst mogelijke breedte al zijn er wel minimale eisen voor uw auto. Des te smaller de band des te meer druk er op de ondergrond is en dat heeft een betere grip op de weg tot gevolg.
  Met name mensen die op wintersport gaan hebben belang bij winterbanden maar vergeet dan niet om ook sneeuwkettingen mee te nemen

You might also like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *