Onderzoek impact COVID-19 op IT

Het COVID-19 virus heeft een grote economische impact gehad op veel IT-organisaties. Bij veel organisaties is de manier van werken veranderd, met thuiswerken als grootste impact. Hallo Professionals heeft het afgelopen kwartaal onderzoek gedaan naar de impact van COVID-19 op IT-afdelingen en is afgenomen bij 200 IT-managers.

IT-afdelingen groeien in afgelopen 12 maanden

Bij 34% van de respondenten is het aantal FTE in de afgelopen 12 maanden sterk toegenomen. Bij iets meer dan de helft bleef de bezetting onveranderd. Bij de energiesector was de grootste krimp waar te nemen.

IT-managers verwachten voor het komende jaar een verdere uitbreiding van hun afdeling. Slechts 11% van de IT-managers verwacht dat het aantal FTE op de IT-afdeling gaat dalen.

59% van de IT-managers werkt met flexibele inhuur

De IT-arbeidsmarkt blijft gespannen waardoor het werven van eigen IT-professionals in deze tijd lastig blijft voor veel werkgevers. De voornaamste reden om te kiezen voor inhuur is vooral de snelheid om de bezetting op peil te houden omdat zelf werven op dit moment erg lastig is. Op een gedeelde tweede plaats staat specifieke kennis en flexibiliteit.

Werving in 2021 nog lastiger

IT-managers hebben dit jaar meer IT-projecten in de planning staan dan in 2020: meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat het aantal projecten verder zal groeien en dat er nog meer geïnvesteerd gaat worden in verdere digitalisatie. Hierdoor zal de vraag naar ervaren IT-professionals onverminderd doorzetten. Door de toenemende discrepantie op de arbeidsmarkt en de huidige onzekere tijden is de werving alleen maar lastiger geworden. Daarnaast is het aantal actief zoekenden sterk gedaald wat ook niet bijdraagt bij de werving. Tevens blijkt dat het aantal beschikbare freelancers schaarser is geworden door de toename van projecten. Het zal daarom niet makkelijk zijn de bezetting op het juiste niveau te krijgen in 2021.

60% van de IT-managers verwacht meer moeite te hebben om het juiste personeel te vinden. Ruim 75% verwacht daarentegen minder uitstroom op zijn afdeling.

Verwachting groei omzet

Meer dan 80% verwacht dat er in zijn bedrijf een groei van de omzet is en hiermee gepaard ook meer mensen te moeten zullen aannemen.

Thuiswerken grootste impact voor IT-afdeling tijdens COVID-19 crisis

Voor COVID-19 werkte 4 op de 10 werknemers één of meerdere dagen vanuit huis. Nadat in maart 2020 het COVID-19 virus uitbrak, verdubbelde dit aantal en spraken we niet meer over enkele dagen, maar van voltijd thuiswerken. Het faciliteren van een digitale werkplek voor veel werknemers was dan ook prioriteit nummer één voor IT-afdelingen. Nieuwe laptops uitleveren, telefonie vanuit huis, data security, online vergaderen, digitaal samenwerken en dit is nog maar een greep uit de vele projecten die snel moesten worden uitgerold. Van de één op de andere dag “bijna” iedereen laten thuiswerken, dit had een enorme impact op IT-afdeling. Ondanks dat er een enorme revolutie heeft plaatsgevonden heeft het thuiswerken nog steeds impact binnen de IT-afdelingen. Momenteel heeft de grootste prioriteit het verbeteren van veiligheidssystemen. 

Over Hallo Professionals

Met meer dan 20 jaar ervaring zijn wij de IT-partner in het samenbrengen van IT-professionals en opdrachtgevers. Hallo Professionals heeft een team van de beste IT’ers vast in dienst. Voor specifieke projecten hebben we toegang tot een groot interimnetwerk waardoor we altijd de juiste kennis kunnen inzetten. Bij Hallo Professionals gaat kwaliteit, verwachtingsmanagement en klantgerichtheid hand in hand met persoonlijke aandacht, vertrouwen en oprechte interesse in elkaar.

Meer weten?

Of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maarten Cobelens, maarten@hallo-professionals.nl of 085 303 4640. Of neem een kijkje op onze website: https://www.hallo-professionals.nl/.

NB: Resultaten zijn tot stand gekomen met eigen onderzoek onder 200 IT-managers.

You might also like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *