4 Tips voor katten met vuurwerkangst

Over een paar weken is het al Oud & Nieuw en zal er weer vuurwerk afgestoken worden. Veel katten zijn bang voor vuurwerk – felle flitsen en harde geluiden. Daarom hier 4 tips om de jaarwisseling wat aangenamer te maken voor je kat.

1 Trainen

Het beste is om je kat te laten wennen aan de harde geluiden van vuurwerk. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een vuurwerk CD. De vuurwerkgeluiden die hier opstaan speel je af als je kat in de ruimte is. Je begint op een heel laag volume en voert dit langzaam op. Het is belangrijk om de lichaamstaal van je kat heel goed in de gaten te houden. Je kat mag geen angst vertonen – zodra je angst zit zet je het volume direct lager. Eindig altijd als je kat relaxt is. Maak de trainingssessies niet te lang, maar doe het wel dagelijks. Begin er ook op tijd mee!

Aan vuurwerk zitten natuurlijk meerdere aspecten dan alleen het geluid, zoals de felle lichten en de kruitdampen. Deze kun je niet nabootsen met de CD, dus mogelijk zal je kat nog steeds angstig reageren als er in de buurt vuurwerk wordt afgestoken. Probeer daarom ook zeker de volgende tips toe te passen.

2 Bach Bloesems

Met Bach Bloesemremedies kun je de emoties van je kat weer in balans brengen. De angst voor vuurwerk kan met de juiste remedies dan ook flink verminderd worden. De angstremedies liggen voor de hand, maar als je zeker wilt weten dat de remedies op het karakter van jouw kat zijn toegespitst, raadpleeg dan een Bachconsulent. Ook met de Bach Bloesems kun je beter wat verder van tevoren beginnen. Lukt dat niet? Dan is op oudjaarsdag zelf de Rescue Remedy een goede keuze.

Als je liever kalmerende middelen gebruikt, overleg dan altijd met je dierenarts! Van sommige middelen wordt je kat juist gevoeliger en zal dan nog meer angst ervaren dan normaal.

3 Binnen houden

Doe het kattenluik dicht en houd je kat een paar dagen binnen. Bij voorkeur vanaf kerst tot na nieuwjaarsdag. Laat je kat binnen lekker zijn gang gaan en zorg dat hij een plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken. Gedraag je zo normaal mogelijk en vestig geen aandacht op knallend vuurwerk. Doe op oudjaarsdag de gordijnen dicht, laat het licht aan en zet een (zacht) muziekje op.

4 Niet straffen!

Heel belangrijk: straf je kat nooit voor een angstreactie. Ook niet als hij toevallig op je schoot zat en misschien een kras achterlaat. Daarmee maak je de situatie nog enger en zal zijn angst alleen maar groter worden. Of je kat wordt ook nog eens bang voor jou.

You might also like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *