Een slang als huisdier

Je hebt informatie opgezocht, met wat mensen gepraat en wellicht zelfs wat boeken gelezen. Na alles wat je gezien hebt, besluit je dat je graag een slang als je volgende huisdier wilt. Hoe pak je dit nu aan? En waar moet je allemaal om denken?

Om te beginnen

 Om te beginnen moet je zorgen dat je een goede basiskennis hebt van de slang die je wilt gaan aanschaffen. Zorg dat je weet hoe groot je terrarium moet zijn (kun je dit kwijt?) Dat je weet wat en hoeveel het eet (overvoeren van reptielen is zeer schadelijk) Hoe warm je terrarium moet zijn, hoe vochtig je de bak moet houden etc.

Iedereen die veel reptielen heeft, is ook ooit eens met een eerste reptiel begonnen. Probeer met wat mensen te praten die reeds wat slangen in het bezit hebben en vraag informatie over hoe zij de verzorging aanpakken en eventuele problemen waar ze tegenaan lopen. Niemand zit er op te wachten om een heel boekwerk uit te typen, dus zorg wel datje van tevoren al zelf wat informatie op zoekt! Meld je aan op wat forums, en zoek wat algemene informatie via bijvoorbeeld google.

Niet iedereen is even gek van reptielen. Wanneer je in een gezinssituatie zit heb je rekening te houden met andere mensen. Peil wat die van jou idee vinden om een slang aan te schaffen en praat rustig met ze over de voor en nadelen van reptielen. Motiveer duidelijk wat jou redenen zijn om een slang aan te willen schaffen en geef wat informatie over het soort slang dat je wilt gaan aanschaffen.

Ook niet geheel onbelangrijk is om te controleren of je aan voedseldieren kunt geraken. Niet overal verkopen ze bijvoorbeeld muizen, of ze gaan voor behoorlijk wat geld over de toonbank. Heb jij geld om elke week c.q. elke paar weken een aantal euro te besteden aan je voederdieren?

Wat voor soort slang?

 Er bestaan honderden soorten slangen, en elk dier heeft zijn eigen noden en lasten. Het mag duidelijk zijn dat niet zomaar elke slang geschikt is om mee te beginnen. Hele grote slangen en giftige slangen kunnen sowieso beter uitgesloten worden als beginners slang.

De slang die het meest wordt gehouden als eerste slang is de maisslang, Pantherophis gutattus. Andere synoniemen voor deze slang zijn Rode rattenslang en korenslang. De meeste gutattussen worden tegenwoordig niet groter dan ongeveer 1,50 m (wat lang klinkt, maar opgerold niet zoveel voorstelt) Zijn niet zo snel gestrest en over het algemeen geen moeilijke eters. De dieren zijn niet zo duur (een jong dier heb je al voor €15) en worden veel verkocht. Verder heb je niet zo heel erg veel ruimte nodig voor dit type slang.

De maisslang is al met al een erg geschikte slang om als eerste slang aan te schaffen, maar kijk ook zelf eens rond naar dieren die jou aanspreken. Lang niet alle dieren zijn geschikt, maar met een boel goede informatie en iemand die je wil helpen bij eventuele problemen kom je een heel eind. Het heeft geen zin een dier aan te schaffen wat je eigenlijk niet wilt.

Let erop dat het dier niet teveel eisen aan zijn omgeving stelt. Dieren die bijvoorbeeld een hoge luchtvochtigheid eisen en snel last hebben van een longontsteking zijn over het algemeen niet erg geschikt als eerste slang. Ook doe je er verstandig aan een dier te zoeken waar regelmatig nakweek van verkrijgbaar is. Wildvang dieren zijn een grote NEE voor beginners! Praat met ervaren mensen over het soort slang dat jij graag zou willen en informeer of het wel een goed idee is dat jij, als beginner zijnde, aan zo’n slang begint.

Een terrarium voor je slang opzetten

 Het opzetten van een goed terrarium moet altijd gebeuren voordat je daadwerkelijk een slang aanschaft. Zodra je weet elke slang je aan gaat schaffen, weet je ook welk formaat bak je het beste mee kunt beginnen. Wanneer je een jonge slang aanschaft begin je met een kleinere bak, en in de loop van de tijd kun je dan een bak op formaat kopen. Een kleine slang in een te groot terrarium wilt nog wel eens voor eetproblemen zorgen.

Begin een aantal weken van tevoren met het inrichten van de bak en controleren hoeveel, en welk wattage lampen je erin moet hangen om tot een goede temperatuur van de bak te komen. Controleer ook de nachttemperatuur! Voor ’s nachts kun je eventueel een warmtematje, warmtekabel of rode lamp gebruiken om bij te verwarmen. Voor overdag zijn spiegelreflex lampen het meest geschikt. Deze lampen bundelen hun licht, waardoor je gerichte warmtespotten kunt creeëren. Zorg voor een verloop in warmte in je bak zodat de slang zelf zijn goede temperatuur uit kan kiezen.

Een ander belangrijk iets zijn verstopplaatsen. Zorg ervoor dat je slang de mogelijkheid heeft om volledig weg te kruipen. Geef het liefst een aantal verstopplaatsen verspreid door de bak zodat het dier kan kiezen voor een warme of koelere plek.

De aanschaf van je eerste slang

Als je eruit bent wat voor soort slang je wilt gaan kopen, moet je nog altijd 1 zien te vinden. De beste keuze (en zeker voor een beginner) is om dieren bij een particulier aan te schaffen. Houd forums in de gaten en kijk regelmatig eens op marktplaats voor het actuele aanbod.
Wanneer je de slang bij een particulier thuis ophaalt kun je gelijk zien hoe de dieren daar bijzitten. Bovendien kun je bij eventuele problemen nog maar zo’n persoon terugstappen.

Een andere optie is om je reptiel op een reptielenbeurs te kopen. Zorg ervoor, dat wanneer je hier voor kiest je in elk geval vraagt om naam, telefoonnummer etc van de verkoper zodat je met eventuele problemen contact op kunt nemen. Koop je dieren echter liever bij een particulier thuis, zodat je kunt zien hoe de dieren erbij zitten, je rustig de tijd hebt om het dier te controleren etc.

Kies het liefst voor nakweek dieren, die niet al te jong zijn. Pak liever een halfwas dier, zodat je zeker weet dat het dier in elk geval al heeft gegeten en een aantal keren is verveld. Dieren die net uit het ei komen zijn misschien in aanschaf wel goedkoop, maar als je vervolgens allemaal problemen hebt met het dier (niet goed vervellen, niet eten etc) had je gewild dat je voor een ouder dier had gekozen.

Koop in geen geval wildvang dieren! Deze dieren zijn meestal besmet met allerlei ziektes, zijn veelal uitgedroogd en erg gestrest door alle reizen die ze hebben ondergaan. Ook met deze dieren geld, dat de aanschafprijs meestal wat lager ligt, maar de problemen die je er naderhand mee kunt krijgen zijn enorm. 90 tot 95% van alle wildvangdieren gaat binnen een jaar dood….. Laat zulke dieren dan ook liever over aan de ervaren mensen!

Wanneer je daadwerkelijk over gaat tot de aanschaf doe je er verstandig aan iemand mee te nemen die al wat jaren reptielen heeft gehad en er wat verstand van heeft. Wanneer je net met reptielen begint is het soms lastig te zien of een dier goed gezond is! Let er in elk geval op dat er geen vervellingresten aan het dier zitten, dat de ogen helder zijn, en de cloaca schoon. Let ook op wondjes en degelijke. Controleer of je geen kleine beestjes (parasieten) ziet lopen op de slang, of in de bak. Vraag na of het dier goed eet, en wat hij eet.

Verzorging van je slang na de aanschaf

 Als je dan eindelijk je felbegeerde diertje thuis hebt zitten is het vooral heel erg belangrijk om het dier de eerste weken vooral met rust te laten! Hoe graag je het misschien ook aan andere mensen zou willen laten showen, je doet er beter aan het dier rustig te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Kom alleen in de bak voor de noodzakelijke dingen als sproeien en water verversen.

Na 1 tot 2 weken kun je voorzichtig proberen of je kersverse aanwinst wat wil eten. Raak niet in paniek als de prooi niet gepakt wordt! De kans is groot dat het dier gewoon nog niet helemaal gewend is. Stop het dier terug in de bak en laat het weer een week met rust. Probeer het na een week gewoon nog eens. Pas als het dier na een maand nog niet gegeten heeft, is het wellicht verstandig om even met het dier langs de (gespecialiseerde) dierenarts te gaan voor wat controles.

You might also like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *