Als je kat regelmatig naast de bak plast is dat – zacht uitgedrukt – heel vervelend. We vinden onze katten schatjes en kunnen veel van ze hebben, maar iedere dag weer plasplekken opruimen gaat snel irriteren. Daarom geef ik in deze blog een paar tips die je relatief eenvoudig kunt toepassen. In veel gevallen zal het probleem dan opgelost zijn – of in ieder geval een stuk verbeterd zijn.
Medische oorzaken
Onzindelijkheid kan heel goed een medische oorzaak hebben. Als het plassen pijn doet door bijvoorbeeld een blaasontsteking, dan gaat de kat de bak associëren met pijn. Omdat de kat pijn wil vermijden, zal hij de kattenbak vermijden en ergens anders gaan plassen. Stap 1 is dan ook om door de dierenarts vast te laten stellen dat er niets aan de hand is.
Kattenbakmanagement
Naast medische problemen speelt bij onzindelijkheid een verkeerd kattenbakmanagement vaak een belangrijke rol. Katten zijn namelijk van nature heel schone dieren met een fijne neus die erg gevoelig is voor nare luchtjes. Omdat dit vrij makkelijk aan te pakken is, volgen hieronder de belangrijkste aandachtspunten.
Aantal
Omdat katten het plassen en poepen graag gescheiden houden, is één kattenbak meestal niet voldoende. Daarbij tellen twee bakken naast elkaar als één bak omdat dit voor de kat dezelfde plek is. De stelregel is dan ook één kattenbak per kat + 1 extra.
Locatie
Plaats de kattenbakken op rustige plaatsen en verdeel ze over het huis. Dus bijvoorbeeld niet in de gang waar mensen vaak langslopen. Katten zijn erg kwetsbaar tijdens het doen van hun behoefte en zoeken daarom een rustige plek vanwaar ze de omgeving goed in de gaten kunnen houden. Zet de bakken ook niet te dicht in de buurt van het eten en drinken van de kat – hanteer minimaal anderhalve meter afstand. De geur van ontlasting en urine kan de eetlust van de kat behoorlijk bederven.
Soort bakken
Omdat katten graag hun omgeving in de gaten houden tijdens het plassen en poepen is het aan te raden om de bakken niet te overkappen. Ze kunnen dan niet zien of er bijvoorbeeld een andere kat aankomt. Ook houden de kap en het klepje de geur van ontlasting en urine vast. Hierdoor kan de kat al snel overweldigd worden door de geur als hij met zijn koppie de klep omhoog duwt. Omdat katten zo’n fijngevoelige neus hebben, ruiken zij urine zelfs nog sneller dan wij mensen…
Kattengrit
Katten plassen het liefst in zand of aarde. Gebruik daarom een heel fijn kattengrit – grotere korrels zijn vaak pijnlijk aan de pootjes. Let er ook op dat er geen geurtjes aan het grit zijn toegevoegd. Die zijn voor ons mensen misschien wel prettig, maar voor de kat absoluut niet. Het kan er zelfs toe leiden dat de kat de bak gaat vermijden. Voor het schoonmaken is het makkelijk als het grit klontjes vormt van de urine.
Schoonmaken
Om een kattenbak goed schoon te houden moeten ontlasting en urine dagelijks (!) worden uitgeschept. Daarnaast maak je de bakken 1x per week goed schoon met een sopje van soda of biotex. Na het schoonmaken kun je een paar druppels chloor, bleek of ammonia in de bak doen. Deze middelen bevatten stoffen die katten heel aantrekkelijk vinden en waar ze naar terugkeren. Gebruik deze middelen dus niet voor het schoonmaken van plasplekken in huis!
Tot slot
Als je de kattenbakken teveel vindt stinken is daar maar één oplossing voor: vaker schoonmaken! Wij mensen willen ook graag een schoon en fris ruikend toilet…