Culinaire tradities van Kroatië

De culinaire tradities van Kroatië hebben invloeden uit vele andere culturen, waaronder Italië, Oostenrijk, Hongarije en de Balkan. Je vindt rijk voedsel in het noorden, gerechten met truffels in Istrië en zeevruchten langs de kust. Zagreb is een paradijs voor markten en moderne gerechten, en verschillende wijnregio’s beslaan bijna het hele land. U kunt op truffeljacht gaan, olijfolie proeven of oesters pellen, en dat alles onder het genot van unieke erfgoedwijnsoorten die gedijen op de ruwe bodem van Kroatië.

Kroatië heeft een rijke culturele geschiedenis, die een grote invloed heeft op de culinaire scene. Met zoveel kustlijn domineert natuurlijk zeevruchten, maar je kunt ook een overvloed aan markten en moderne gerechten vinden in de hoofdstad van het land, Zagreb , plus stevig eten beïnvloed door de Oostenrijkse en Hongaarse dagen. Drink rakija met de lokale bevolking, verken boerderijen en biodynamische wijnen en ontdek gerechten die je alleen in het prachtige Kroatië kunt vinden.

Typisch Kroatisch?

De Kroatische keuken is allesbehalve eendimensionaal. Maar is iets “typisch” Kroatisch? Hoewel elke regio zijn eigen culinaire hoogtepunten biedt, zijn er twee hoofdingrediënten die hen verenigen: vis en vlees – een feit waar alle vakantiegangers het over eens kunnen zijn. Een gerecht zonder welk een vakantie in Kroatië niet is compleet is de geliefde cevapcici. Deze gegrilde buizen van gehakt worden beschouwd als het nationale gerecht bij uitstek in Kroatië.

Vegetariërs en veganisten zullen ook niet met lege magen blijven zitten. Van hartige groentestoofschotels tot spinazie of met aardappelen gevulde knoedels, de Kroatische keuken is een echte traktatie voor iedereen, en ook nog eens erg gezond. Gestoomde groenten, zeevruchten en veel olijfolie helpen je niet alleen om een ​​slank figuur te houden, maar kalmeren ook je geest en ziel. Je hoeft je niet schuldig te voelen. In Kroatië halen de meeste restaurants hun ingrediënten ook van de vele wekelijkse markten in de omgeving – 100% biologisch!

Steden en eten

Hoewel stadsverkenning meestal architectuur en monumenten omvat, staat eten centraal in Kroatië. Verken een deel van de unieke culinaire cultuur van het land tijdens een bezoek aan steden als Split en Zagreb.

Wijn proeven

Met vier verschillende wijnregio’s die bijna het hele land beslaan, is wijn een belangrijk cultureel onderdeel in Kroatië. Enkele van de meest interessante erfgoedvariëteiten komen uit Dalmatië, waar de ruige kust rotsachtige vulkanische bodems en intens zonlicht vermengt om unieke en robuuste smaken te creëren.

Verken Korčula op de fiets, stop om schilderachtige vergezichten te bekijken, ontspan op de peddelstranden en proef een aantal van de beste wijnen van Kroatië. Korčula staat bekend om twee erfgoeddruiven die goed groeien op de rotsachtige bodem van het eiland: Grk witte wijn en Plavac Mali rode wijn. Vanwege de zwaardere omstandigheden op het eiland heeft de wijn uitgesproken smaken die geliefd zijn bij de lokale bevolking en bezoekende wijnliefhebbers. Nadat u een paar variëteiten heeft geproefd, gaat u zitten voor een maaltijd en sluit u uw dag ontspannend op het strand af.

Wijnproeverij en lunch in de buurt van Klis Fortress

Ontdek oude ruïnes en proef de wijn rondom Klis Fortress. Na het verkennen van het 2000 jaar oude Klis-fort in de buurt van Split, kunt u genieten van de tijd in de omliggende wijngaarden . Het fort heeft in de loop van de geschiedenis vele doelen gediend, meestal als een bolwerk om de heersers van de regio te beschermen, waaronder de Illyrische stam, de Romeinen en verschillende Kroatische koningen. Vanwege het belang ervan, omringen veel heuvelachtige wijngaarden het fort, en u zult genieten van een traditionele Kroatische lunch en wijnproeverij bij een van hen.

Konavle wijnproeverij

Ontdek de unieke erfgoedvariëteiten die te vinden zijn in de traditionele regio Konavle. Een van de meest geliefde wijngebieden van het land is Konavle , dat zich ten zuiden van Dubrovnik uitstrekt tot aan de Montenegrijnse grens, ingeklemd tussen de bergen en de zee. Je bezoekt drie door een familie gerunde wijnmakerijen, waaronder Crvik, Ljubić en Karaman om bekroonde variëteiten te proeven. Geniet van verschillende soorten rood, wit en rosé, plus dessertwijnen, kruidenlikeuren en traditionele gerechten.

You might also like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *