Pinot Grigio vs. Pinot Gris

Pinot Grigio is een uitstekende wijn met een goede zuurgraad en aangename aroma’s van citrus en honing. Deze aromatische witte wijn past goed bij veel verschillende gerechten, vooral pittige gerechten en visgerechten. Deze foodpairinggids helpt je bij het vinden van het beste voer voor Pinot Grigio.

Pinot Gris is dezelfde druif als Pinot Grigio, maar de stijlen verschillen sterk. Terwijl de Pinot Grigio-stijl bekend staat om zijn lichte en verfrissende stijl, is Pinot Gris een rijke wijn met een licht olieachtige textuur en karakteristieke honingaroma’s. Het kan zowel droog als zoet gemaakt worden. In deze foodpairinggids vind je alles wat je moet weten over het combineren van Pinot Gris met eten.

Over Pinot Gris

Pinot gris is een witte wijndruif die oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk komt. Het geeft aromatische witte wijnen met een vleugje zoetheid. De naam komt van de Franse woorden voor “Dennen” en “Grijs” en verwijst naar de dennenappel-vormige druiventrossen op de wijnstokken en naar de stoffige grijs/roze kleur van de schil van de druiven. Wijnen gemaakt van Pinot Gris hebben vaak een diepgele of gouden kleur.

De druif wordt ook wel Pinot Grigio en Grauburgunder genoemd, afhankelijk van waar hij wordt verbouwd. Pinot Gris verwijst meestal naar de wijnstijl gemaakt in de Elzas in Frankrijk.

Pinot Gris wordt soms gebruikt in melanges, maar wordt meestal gemaakt als een enkele variëteit. De aroma’s en de stijl variëren afhankelijk van waar de wijn wordt gemaakt, maar Pinot Gris-wijnen hebben meestal tonen van steenfruit , appel , honing en zoete kruiden . De druif heeft een middelhoge zuurgraad en een natuurlijke zoetheid. Pinot Gris wordt meestal gemaakt in drie verschillende zoetheidsniveaus; droog, off-dry en zoet.

Pinot Gris versus Pinot Grigio

Om het beste voedsel voor uw fles Pinot Gris te vinden, moet u de wijn begrijpen. Allereerst wordt bij Pinot Gris meestal verwezen naar de stijl die in de Elzas in het noordoosten van Frankrijk wordt gemaakt. Deze stijl is heel anders dan de Pinot Grigio-stijl gemaakt in Italië, ook al is het dezelfde druivensoort. De druif is een roze mutatie van de populaire rode druif Pinot Noir en de schil is lichtgrijs.

De Pinot Gris- stijl uit de Elzas geeft rijke, lichtzoete witte wijn met een olieachtige textuur. Deze stijl is meestal medium-bodied en wordt gekenmerkt door zijn bloemige en kruidige aroma’s. De smaak van Pinot Gris wordt vaak omschreven als honing , citrus , gele appel en pittige gember .
De Pinot Grigio- stijl uit Italië is veel lichter, met verfrissende zuren, zoute mineraliteit en karakteristieke aroma’s van limoen.

De Pinot Gris uit Kroatië staat bekend als levendig, warm, geperfectioneerd, harmonieus, met uitgesproken fruitigheid en frisheid, zonder kruidigheid aangetast door hout. Van een helderdere strogele kleur, kristalhelder; Neus van rijp wit en groen fruit van eigen bodem, zoals appels, peren, perziken, maar ook tropisch fruit – sporen van kiwi zijn waarneembaar, evenals een nuance van citroenschil en hooi. Zout in de mond, passende zuurgraad harmonieus samen met milde verrukking. Mooi ronde smaak, blijft lang in de mond.

You might also like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *