Wie fashion zegt, denkt aan catwalks, modeontwerpers, modellen. Al sinds de jaren ’50, toen de modeshows groot in Parijs en Milaan, laten ontwerpers hun kleren aan de wereld te laten zien. De modewereld is de afgelopen decennia aan veel veranderingen onderhevig geweest. Zo is er een emancipatiestroom op gang gekomen, is mode meer milieubewust en duurzamer geworden, en is hoge mode toegankelijker geworden: het gat tussen ‘high fashion’ en de kleren van de gewone man, is een stuk kleiner dan dertig jaar geleden.
Toch is de modewereld altijd voornamelijk blijven draaien om vrouwenkleren en vrouwelijke modellen centraal staan. Maar ook dat lijkt nu aan het veranderen te zijn. De herenmode-industrie is namelijk aan een groeispurt begonnen, en er worden steeds meer mode-evenementen georganiseerd speciaal voor mannen. In dit artikel leest u meer over deze belangrijke ontwikkeling op modegebied.
Vernieuwde interesse in herenmode
De plotselinge groei in de herenmode is opvallend. Traditioneel gezien is mode voor mannen namelijk niet erg onderhevig aan verandering. Wat wij nu beschouwen als een stijlvol geklede man, is niet heel erg anders dan het beeld dat een eeuw geleden bestond. Hoe een net pak, goede leren schoenen en luxe accessoires zoals horloges of riemen er uit zien is, zo blijkt in de praktijk, vrij constant door de decennia heen.
Daardoor spreekt de herenmode minder tot de verbeelding en wordt er minder aandacht aan besteedt tijdens modeshows. Maar dat is nu dus aan het veranderen. De afgelopen vijf tot tien jaar is de markt voor herenmode sneller gegroeid dan die voor vrouwen, en dat is een trend die zich door lijkt te zetten.
De introductie van de metroman
Een eenduidige verklaring voor dit fenomeen is moeilijk te geven. Zo wijzen expert onder andere naar het feit dat mannen meer merktrouw zijn en dus in tijden van recessie (zoals de afgelopen tien jaar) meer en trouwer blijven kopen dan vrouwen. Maar dat alleen kan de stijgende interesse in herenmode niet verklaren. Eerder lijken we hier te maken te hebben met een cultureel fenomeen: de man wordt, in onze huidige maatschappij, steeds bewuster van zijn uiterlijk en besteedt daar relatief veel aandacht aan.
De zogenaamde ‘metroman’ is daarvan bij uitstek een voorbeeld. In tegenstelling tot ‘traditionele’ mannen is de metroman wel geïnteresseerd in uiterlijk, mode en trends. Doorgaans dragen ze hip ondergoed zoals dat van Calvin Klein. Het lijkt er dus op dat mannen qua mode uit hun schulp aan het kruipen zijn. Als mode niet langer wordt gezien als iets typisch vrouwelijks, en ook mannen zich meer bezig mogen gaan houden met uiterlijk en trends, is dat een stille revolutie in de modewereld.