De voorpret van Sinterklaas

Lootjes trekken, surprises bedenken, speculaaskruiden kopen, het hoort er allemaal bij. Sinterklaas is niet alleen op 5 december druk, maak vaak de weken daarvoor ook al in de weer. Stiekeme voorpret en creativiteit zijn in deze weken vaak ruimschoots aanwezig.

Secure nonchalance

Het begint vaak met lootjes trekken. De chocomel op tafel en een pak fraaie papiertjes bij de hand. Allemaal hetzelfde. Eén persoon schrijft alle namen op en husselt ze door elkaar. Die let er gelijk op of er geen verborgen hoekjes af zijn of dat de papiertjes anders van elkaar verschillen. De strijd om wie wie heeft kan beginnen.

Na de eerste ronde roept oom Arie dat hij zichzelf heeft. Nichtje Lianne beweert direct dat dit niet waar kan zijn. De trekking moet over, maar wel met de vermelding dat ieder die zichzelf getrokken heeft dit ook moet laten zien.

Na zes trekkingen en veel gesteggel is het eindelijk allemaal goedgekomen. De namen zijn verdeeld. Maar dan laat oma haar papiertje vallen en leest kleinzoon Rik even op wie er op staat. Weet hij veel, hij gelooft nog in de goedheiligman. Het circus moet opnieuw.

Nadat iedereen eindelijk weer zijn goede papiertje heeft, komt het gezelshap tot de conclusie dat een verlanglijstje wel handig is. Jammergenoeg staat deze niet op de lootjes. Vergeten.

Maar de koelkast is geduldig en daar mag ieder zijn of haar wensen op kwijt. Het is dan een kwestie van secure nonchalance om te bekijken wat die ander toch allemaal wil.

Al tijden voor pakjesavond is al het plakband in huis op, verdwijnt er allerlei papier, hangt er een rare lijmlucht in huis en zijn zaken als stroop, watten en zelfs kartonnen dozen onvindbaar. Dat duurt tot de avond van 5 december.

Op pakjesavond staat zomaar per ongeluk een wasmand in de hal en liggen er jute zakken in het dressoir. Vanaf zes uur brandt de strijd om de laatste los. Die kan dan mooi bekijken wat de rest gefabriceerd heeft.

De geruchtenmolen is al weken op gang en ieder heeft een eigen theorie ontwikkeld over wie wie dit jaar in de malig mag nemen. En dan kun je toch mooi even je eigen theorie controleren.

Tegen half acht is het zover. Er wordt gebeld en gebonst en daar staan zomaar de wasmand van moeder en drie jute zakken met cadeautjes, surprises, chocoladeletters en ander lekkers op de stoep. De hal ligt vol pepernoten en die worden net zo enthousiast onthaald als de rest. Het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van Sinterklaas.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *