Gezond oud worden door de collageen behoefte op peil te houden

We willen allemaal natuurlijk zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven en dan het liefst op die manier zo oud mogelijk worden. Over het algemeen slagen we hier als mensen behoorlijk in en worden we inderdaad steeds ouder. Er zijn echter tal van kwalen en klachten die de kop op kunnen steken naarmate we ouder worden en die gerelateerd zijn aan ons lichaam en hoe deze functioneert. Een goed voorbeeld hiervan, is het afnemen of stoppen van de collageenproductie op latere leeftijd. Collageen is essentieel voor het bindweefsel, spieren en gewrichten in het lichaam en veel ongemakken waarmee we op latere leeftijd te maken krijgen, zoals bijvoorbeeld artrose worden mede bespoedigd door een gebrek aan collageen. Er zijn gelukkig manieren om het gebrek aan dit eiwit aan te vullen, waarmee sommige klachten verlicht kunnen worden.

De meest effectieve manier om collageen aan te vullen is met supplementen

Collageen is terug te vinden in producten met vlees en vooral botten, zoals bijvoorbeeld bouillon. Ook in bepaalde soorten vis, zoals onder andere Kabeljauw vind je grote hoeveelheden collageen terug. De meeste mensen kiezen echter voor een aanvulling met behulp van supplementen. De reden hiervoor, is dat dit vaak effectiever is en ook makkelijker in te passen is in het bestaande voedingspatroon, omdat je de supplementen in poedervorm makkelijk kan vermengen in eten en drinken, zonder hiermee de smaak van het eten de beïnvloeden. Vele mensen rapporteerden al positieve collageen supplement ervaringen. Het lichaam maakt tot een leeftijd van ongeveer 50 tot zekere hoogte collageen aan, maar al vanaf 25 jaar is het lichaam niet meer 100% zelfvoorzienend en is het raadzaam om te letten op de hoeveelheid collageen die je binnenkrijgt.

Collageen vertraagd de zichtbare kanten van het ouder worden

Collageen is niet alleen essentieel voor de spieren en gewrichten, ook op cosmetisch gebied is collageen een zeer belangrijk eiwit, zo staat het vergrijzen en droger worden van het haar in direct verband met een gebrek aan collageen. Collageen helpt daarnaast ook bij het elastisch houden van de huid en bij een gebrek hieraan wordt de huid dun en gaat deze rimpelen. Door de collageen hoeveelheid aan te vullen zijn deze processen te vertragen. Het is hierbij echter wel belangrijk te onthouden dat collageen echt door het lichaam opgenomen dient te worden na oraal gebruik bijv. door middel van collageen pillen, tabletten of poeder. Huidcrèmes die claimen collageen te bevatten zijn simpelweg niet bewezen.

You might also like

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *