Blog

Iedereen kent ze. De pepernoten. Tenminste, iedereen denkt dat de pepernoot een pepernoot is. Maar dat is dus helemaal niet zo. Lees er hier meer over.

Pepernoot?

De pepernoot is helemaal geen pepernoot. Het is een kruidnoot. Wat is het verschil tussen beide noten?

Een pepernoot heeft een vierkantige vorm en de kruidnoot is wat de meeste mensen een pepernoot noemen, namelijk de welbekende ronde vorm, ietwat platgeslagen en met groeven erin. De smaak is heel anders en de ingredienten ook.

In pepernoten zit basterdsuiker, speculaaskruiden en anijs. De smaak lijkt op een ontbijtkoek.

In kruidnoten zit dit niet. Daar zit stroop, koriander, kruidnagel, nootmuskaat en meer kaneel in dan in pepernoten.

De hoeveelheid calorien is ongeveer gelijk. Nl 100 kcal per 100 gram.

We noemen de kruidnoten dus pepernoten. De reden is mij onbekend.

Pepernoten en het sinterklaasfeest

Pepernoten horen bij het sinterklaasfeest. Waarom is dat zo?

In de 18 e eeuw namen zeelui de benodigde specerijen mee vanuit het verre oosten. Sinds de 19 e eeuw zijn er recepten gevonden van pepernoten.

Vanaf dat moment wordt er ook gestrooid met de noten tijdens sinterklaas.

Het verhaal gaat dat het strooien staat voor het uitstrooien van licht. Het sinterklaasfeest speelt zich immers af in de donkerste dagen van het jaar. In januari ( dus na het strooien) worden de dagen weer langer). De zak waar de pepernoten uit komt staat voor de maan en de pepernoten moeten het licht van de maan verspreiden.

Een ander verhaal is dat het strooien staat voor vruchtbaarheid. Te vergelijken met een boer die zaad strooit over zijn land. Sinterklaas is een kinderfeest en kinderen zijn een goed bewijs van vruchtbaarheid.

Read Full Article

Onze oudste zoon zit in groep 5. Voor het eerst lootjes trekken en een surprise maken op school. Eerst vond hij het vreemd, niet meer naar de Sint op school. De juf heeft uitgelegd dat de Sint het erg druk heeft en dat alleen de allerkleinsten naar de Sint gaan. Nu vindt hij het dus best stoer. Vandaag kwam hij met het lootje en een verlanglijstje thuis.

Wat gaan we maken

Tja, wat gaan we maken? Hij komt met heel veel ideeen; een voetbalveld, basketbalveld, iets wat met Spanje te maken heeft. Want daar komt zijn klasgenootje vandaan. Ik denk vrolijk met hem mee. Wat denk je van een snoephuis? Snoep vinden alle kinderen wel lekker en voor mij leuk om samen met hem te maken. Hij vindt het een goed idee dus het wordt een huis, volgeplakt met snoep.

Het snoephuis

Wij maken het huis van een bestaande vierkante doos. Van karton een dak plaatsen.
Het cadeautje in het huis en het versieren kan beginnen.
Wij kiezen voornamelijk voor snoepjes met papier. Het dak beplakken we met rode zure matten.
Voor de deur en ramen nemen we speculaasjes. De rest van het huisje plakken we helemaal vol met snoep.

Het huisje kan ook gemaakt worden van 3 ontbijtkoeken.
Snij twee ontbijtkoeken door de helft en zet deze op elkaar. Snij de derde ontbijtkoek door de helft en maak van 1 helft het dak, door deze schuin door te snijden. Maak van het overgebleven deel een schoorsteen. Dit is de basis van het huis. Zet het huis vast met satéprikkers.
Nadat je het huis in elkaar hebt gezet, smeer je het in met boter. Van poedersuiker en wat water maak je glazuur. Dit smeer je over de boter en dan kan het versieren beginnen.

Nog een paar tips

Skateboard

een plank hout
4 tennisballen of piepschuim bollen
verf

Zaag de plank hout in de vorm van een skateboard
Plak de tennisballen als wielen onder de plank
Verf de skateboard in stoere kleuren of schrijf de naam in graffiti stijl.

Discobal
piepschuim bal
aluminiumfolie
oude cd’s

Omwikkel de piepschuim bal met aluminiumfolie. Knip de oude cd’s in kleine stukje en plak de bal vol.

Doos in doos
Neem dozen van verschillende formaten en die allemaal in elkaar passen. Versier de dozen en stop iedere doos in iedere doos. In de kleinste doos stop je het cadeautje. Plak iedere doos goed dicht.

Ananashuis en Spongebob
Voor de fans van Spongebob; het ananashuis.
Koop een echte ananas en snij een stuk van de onderkant af. Hol de ananas leeg en stop er een (klein) cadeautje in.
Maak van karton ramen en een deurtje.
Maak van een stuk spons een echte Spongebob. Plak er oogjes en een mondje op en zet Spongebob bij zijn huis.

Snoeptaart
De meeste kinderen houden van snoep. In plaats van het snoephuis kun je ook en snoeptaart maken.
De taart zelf kun je van van verschillende materialen maken: kranten, papier mache ect.
Een andere optie is een rond brood. Maak aan de onderkant een gat en stop het cadeautje in het brood.
Omwikkel het brood met zilverfolie.
Koop houten prikkertjes en zachte snoepjes.
Prik de snoepjes vast op het brood en zorg dat je niets meer van het folie ziet.

Read Full Article

Lootjes trekken, surprises bedenken, speculaaskruiden kopen, het hoort er allemaal bij. Sinterklaas is niet alleen op 5 december druk, maak vaak de weken daarvoor ook al in de weer. Stiekeme voorpret en creativiteit zijn in deze weken vaak ruimschoots aanwezig.

Secure nonchalance

Het begint vaak met lootjes trekken. De chocomel op tafel en een pak fraaie papiertjes bij de hand. Allemaal hetzelfde. Eén persoon schrijft alle namen op en husselt ze door elkaar. Die let er gelijk op of er geen verborgen hoekjes af zijn of dat de papiertjes anders van elkaar verschillen. De strijd om wie wie heeft kan beginnen.

Na de eerste ronde roept oom Arie dat hij zichzelf heeft. Nichtje Lianne beweert direct dat dit niet waar kan zijn. De trekking moet over, maar wel met de vermelding dat ieder die zichzelf getrokken heeft dit ook moet laten zien.

Na zes trekkingen en veel gesteggel is het eindelijk allemaal goedgekomen. De namen zijn verdeeld. Maar dan laat oma haar papiertje vallen en leest kleinzoon Rik even op wie er op staat. Weet hij veel, hij gelooft nog in de goedheiligman. Het circus moet opnieuw.

Nadat iedereen eindelijk weer zijn goede papiertje heeft, komt het gezelshap tot de conclusie dat een verlanglijstje wel handig is. Jammergenoeg staat deze niet op de lootjes. Vergeten.

Maar de koelkast is geduldig en daar mag ieder zijn of haar wensen op kwijt. Het is dan een kwestie van secure nonchalance om te bekijken wat die ander toch allemaal wil.

Al tijden voor pakjesavond is al het plakband in huis op, verdwijnt er allerlei papier, hangt er een rare lijmlucht in huis en zijn zaken als stroop, watten en zelfs kartonnen dozen onvindbaar. Dat duurt tot de avond van 5 december.

Op pakjesavond staat zomaar per ongeluk een wasmand in de hal en liggen er jute zakken in het dressoir. Vanaf zes uur brandt de strijd om de laatste los. Die kan dan mooi bekijken wat de rest gefabriceerd heeft.

De geruchtenmolen is al weken op gang en ieder heeft een eigen theorie ontwikkeld over wie wie dit jaar in de malig mag nemen. En dan kun je toch mooi even je eigen theorie controleren.

Tegen half acht is het zover. Er wordt gebeld en gebonst en daar staan zomaar de wasmand van moeder en drie jute zakken met cadeautjes, surprises, chocoladeletters en ander lekkers op de stoep. De hal ligt vol pepernoten en die worden net zo enthousiast onthaald als de rest. Het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van Sinterklaas.

Read Full Article

Wanneer u in een gebied woont waar het ’s winters nauwelijks vriest, dan zijn er geen extra maatregelen nodig om uw vijver te beschermen. Des te meer problemen heeft u wanneer u woont in een streek waar de temperatuur tot -20°C of meer kan dalen. Om schade te voorkomen zijn maatregelen nodig.

De gevaren zijn drieledig:

1. De meeste waterplanten zijn niet winterhard. Hoe dieper hun wortels onder water groeien, des te minder kou ze gewend zijn. Op de bodem van de vijver blijft het immers altijd warmer dan 0°C, dit komt door de warmte van de aarde . In sommige landen hoeft een vijver maar 30 cm diep te zijn om onderin vorstvrij te blijven, maar in Moskou kunt u de vijver beter 150 cm diep maken om een kans te hebben dat de waterlelie overleeft.

2. Ook het leven in de vijver mag niet bevriezen. Maar het grootste gevaar is verstikking. Als de vijver volledig dicht gevroren is kom het water niet meer in contact met de lucht, gevolg; geen zuurstof meer in het water. U zult het pas merken als het ijs begint te dooien en het water stinkt en heeft een vreemde geur. Dan is het meestal te laat voor de zwakste vijverbewoners.

3. De derde bedreiging is het materiaal waar de vijver mee gemaakt is. Wanneer u hard, breekbaar materiaal gebruikt heeft bij de constructie van de vijver zal deze waarschijnlijk door de kracht van het ijs scheuren vertonen. Water dat bevriest zet namelijk uit en dit oefent een enorme kracht uit. Er zijn weinig materialen die hiertegen bestand zijn. Hoe kan ik dit allemaal voorkomen?

De vijver diep genoeg maken

Maak de vijver minimum 50 cm diep zodat het ijs toch 30 cm van de bodem blijft. Het beste is met niveaus werken tussen 50 cm en 120 cm. Een kostbare oplossing is het water opwarmen, maar dit kan nogal oplopen dus niet aan te raden.

Een wak open houden

Het beste is om de hele winterperiode een wak in het ijs te houden, zo komt het water in contact met lucht en komt er zuurstof in het water. Meestal is dit genoeg voor alle leven in de vijver. Zeker niet doen: met een bijl of een hamer een gat in het ijs kloppen, door de druk van het water kunnen de vissen sterven en het gat vriest algauw weer dicht. Met een vijverpomp kun je het “warme” water (in de winter zakt het warmere water naar de bodem) naar boven pompen en zo een opening in het ijs houden.

Er zijn twee manieren om het warmere water naar boven te brengen: met een vijverpomp of met een luchtpomp. Veel verschil tussen beide manieren is er niet. De luchtpomp brengt echter nog extra zuurstof in het water, wat zeer gunstig is. Let wel op: het warme water dat je naar boven pompt doet het bodemwater afkoelen. Zorg er dus voor dat de pomp niet op het diepste punt van de vijver ligt. Anders zal bij een ondiepe vijver alles dichtvriezen met alle gevolgen van dien. Wat u ook kan doen is het water een beetje laten zakken tot ongeveer 5 cm onder het ijs. Deze luchtlaag zorg ervoor dat het ijs niet dikker wordt en is het ijs zelf is een goede isolatie.

Ook is het aan te raden wanneer de vijver dicht ligt met sneeuw deze te verwijderen. Dit omdat er onder het ijs nog planten aanwezig zijn en deze nog licht nodig hebben om te overleven

Read Full Article

Een domeinnaam dat de elementaire zoekwoorden van de website bevat, is de sleutel tot een grote vindbaarheid. Met een goede zoekwoordrijke domeinnaam is het eenvoudig bestaande en nieuwe klanten te bereiken. Daarom geven veel bedrijven bakken met geld uit om een zoekwoordrijke domeinnaam te houden en te promoten.

Een zoekwoordrijke domeinnaam

Een zoekwoordrijke domeinnaam is van vitaal belang voor het succes van de website. Door een domein te kiezen dat gelijk is aan een bepaald zoekwoord, wordt dat domein hoger geplaatst in de zoekresultaten voor dat zoekwoord. Zo krijg je dus meer bezoekers voor je website, simpelweg omdat je website hoger wordt geplaatst in de zoekresultaten.

Structuur van de domeinnaam

In de domeinnaam moet het belangrijkste zoekwoord als eerst staan. Als het zoekwoord “spelletjes” is, dan is spelletjes-online.nl een betere domeinnaam dan online-spelletjes.nl

Lengte van de domeinnaam

De volgende drie regels helpen bij het kiezen van een juiste domeinnaam.

  1. Studies hebben aangetoond dat mensen zoeken op twee of meer zoekwoorden. Je hoeft dus niet enkel één zoekwoord te gebruiken in je domeinnaam.
  2. Houd wel een maximum aan van drie zoekwoorden.
  3. Gebruik streepjes tussen de zoekwoorden.
  4. Wanneer je hyperlinks wilt ontvangen van andere website, houd er dan rekening dat te lange domeinnamen sneller worden geweigerd.

 

Read Full Article

Met deze korte handleiding, zul jij gaan begrijpen hoe je geld kunt maken met het beroemde advertenties van:Google Adsense!Succes en blijf geduldig!

Wat zul je te weten komen

Wat zul je te weten komenGeld maken met Google Adsense.

Het klinkt te mooi om waard te zijn.

Overal zie je reclame van $250 per dag met Google Adsense voor maar 10 minuten werk!

FOUT!

Je zal nergens een handleiding vinden hoe je zoveel geld kan maken met (bijna) geen werk!

 

Ik zal je tips geven om geld te maken met Google Adsense, mijn ervaringen en manieren om zorgvulding te werk te gaan!

Tip 1:

Zorg voor een website of een blog!

Dit hoeft geen geld te kosten, omdat je overal gratis website’s zult kunnen maken.

Ik prefereer een officiële website, omdat er op gratis website’s altijd reclame staat van andere bedrijven!

Tip 2:

Zorg voor bezoekers!

Daarmee bedoel ik niet dat je iemand zoekt die gratis voor je klikt of je website bezoekt!

Ik bedoel dat je klantgericht moet zoeken.

Je kan gratis adverteren, betalen om te adverteren of zorgen voor een mond-tot-mond reclame.

Tip 3:

Zorg voor een nette advertentie!

Geen flitsende kleuren, snel bewegende beelden of afleidend materiaal!

Je mag bij Google Adsense niet verwijzen om op de advertentie te klikken, dus zorg ervoor dat bezoekers vanzelf

op je advertentie willen klikken!

Tip 4:

Plaats je advertentie op de juiste plaats!

Het is aangetoond, dat bezoekers het eerste kijken naar links-boven.

Dus zorg ervoor dat je niet ergens onderaan de pagina je advertentie zet!

Zet je advertenties in de buurt van belangrijke informatie, zodat deze opvalt!

Tip 5:

Heb geduld!

Je zult geen $10 per dag kunnen maken als je denkt na één week te hebben geïnvesteerd klaar te zijn!

Zorg voor goede backlinks, reclame, informatieve teksten en voor genoeg bezoekers!

Read Full Article

Taxi Amsterdam

Zoekt u een betaalbare taxi in Amsterdam of omliggende steden zoals Zaandam, Haarlem, Hoofddorp, Amstelveen, Almere, Purmerend, Aalsmeer, Hoorn, Schiphol, of Alkmaar? Dan bent u bij Amsterdam Taxi centrale aan het juiste adres. Amsterdam taxi centrale is 24/7 bereikbaar en gemiddeld 25% goedkoper dan de overige taxi bedrijven in Amsterdam. Wij brengen u zo comfortabel mogelijk naar uw bestemming. Ook vinden wij het belangrijk om u snel en veilig te vervoeren, naar welk adres dan ook in Nederland. 

Taxi in Amsterdam 

Amsterdam Taxi

Heb je een taxi nodig? Reserveer een taxi en je weet vooraf precies hoeveel je betaalt. We hebben een ruim assortiment aan taxi’s, dus veel bagage? Reis je met veel personen? Heeft u een rolstoel? Geen enkel probleem Amsterdam taxicentrale heeft voor alles een oplossing. Bij ons krijg je namelijk voor iedere reservering een vaste prijs. Nu met spoed een taxi nodig? Bel meteen naar  +31685672263!

Taxi naar Schiphol

Read Full Article

Kroatië komt zelden voor op de lijst van olijfolieproducerende landen, hoogstwaarschijnlijk omdat het nog steeds een relatief kleine producent is in vergelijking met zijn Europese tegenhangers. Dit mediterrane land aan de Adriatische Zee verbouwt al eeuwen olijven, maar heeft pas sinds kort erkenning gekregen als een kleine maar belangrijke producent van hoogwaardige extra vierge olijfolie.

Tijdens de laatste editie van de New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) wonnen negen extra vierge olijfolie uit Kroatië gouden en zilveren prijzen. Zes van de negen Kroatische prijswinnaars zijn producenten uit het schiereiland Istrië, terwijl de anderen afkomstig zijn van de Adriatische eilanden Krk en Brač en het schiereiland Pelješac in Zuid-Dalmatië.

Istrië wordt vaak omschreven als het ‘nieuwe Toscane’, het landschap van glooiende heuvels, pittoreske stadjes op een heuveltop en een uitstekende keuken die gemakkelijk vergelijkbaar is met de continentale Italiaanse regio. Dit label is nu enigszins versleten, maar het blijft waar dat de vele charmes en gastronomische hoogstandjes van Istrië gemakkelijk wedijveren met die van Toscane. Vooral zijn uitzonderlijke olijfolie .

Olijven worden op het schiereiland Istrië verbouwd en sinds de Romeinse tijd geperst voor hun kostbare olie. De 1600 jaar oude olijfboom op het eiland Veliki Brijuni , voor de zuidwestkust van Istrië, getuigt van deze lange traditie, evenals de oude terracotta amforen die ooit werden gebruikt om de olie te vervoeren en op te slaan, die in de kelder te zien zijn. van het Romeinse amfitheater van Pula.

Om de toenemende internationale vraag bij te houden, zijn commerciële producenten in grotere olijfolieproducerende landen overgestapt op mechanische oogstmethoden, en veel mengoliën die uit andere landen zijn gekocht en hun olie als zelfgemaakt bestempelen. Daarentegen zijn de meeste Kroatische olijfolieproducenten kleine familiebedrijven die hun eigen olijven verbouwen en beperkte hoeveelheden extra vierge olijfolie produceren. De meeste met de hand kiezen hun olijven, drukken ze op dezelfde dag om hoge kwaliteit te garanderen, en een aantal volgen biologische productiemethoden . Deze kleine familieproducenten kunnen niet concurreren op de Europese en internationale markten in termen van kwantiteit, maar ze kunnen zeker EVOO’s van uitstekende kwaliteit maken.

Kroatische olijfolie wordt volledig lokaal geproduceerd en alle productiestadia vinden plaats in de regio waar de olijven worden verbouwd; van planten, plukken, persen en verwerken tot bottelen en verpakken. Extra vierge olijfolie van het Kroatische eiland Cres geniet al sinds 2015 de status van beschermde oorsprongsbenaming (BOB) op EU-niveau, terwijl aanvragen in behandeling zijn voor andere olijfoliën uit de regio’s Istrië en de eilanden Krk, Korčula en Šolta, en ze zullen naar verwachting later dit jaar worden goedgekeurd.

Plominka is een inheemse olijvenvariëteit die teruggaat tot de Romeinse tijd. Branko Jud, de producent van Plominka by Utla, vertelde Olive Oil Times dat deze unieke olijfolie al veel nationale prijzen heeft gewonnen, maar dat dit de eerste keer is dat er een internationaal keurmerk aan wordt toegekend.

Ondanks deze lange traditie wordt Kroatië vaak over het hoofd gezien als een land dat olijfolie produceert. De hoeveelheid olijfolie die het produceert, vertegenwoordigt slechts een kleine daling in vergelijking met Spanje, ‘s werelds grootste producent. Maar Istrië, dat toevallig de meest noordelijke olijventeeltregio van de Middellandse Zee is, staat nu stevig op de olijvenkaart dankzij de groeiende internationale erkenning voor zijn hoogwaardige extra vierge olijfolie.

Istrië is door de Flos Olei olijfoliegids 2019 uitgeroepen tot ‘Beste Olijfolieregio’, een eer die de regio voor het vierde jaar op rij geniet. In de 2019-editie van deze invloedrijke gids staan ​​79 topolijfolieproducenten uit Istrië.

Een ander kenmerk van de hoge kwaliteit is de officiële appellatie ‘Istrische extra vierge olijfolie’ die al sinds 2015 op nationaal niveau wordt beschermd en binnenkort op EU-niveau de status van beschermde oorsprongsbenaming (BOB) krijgt . Dit garandeert dat alle stadia van het productieproces, van teelt tot verwerking en botteling en verpakking, plaatsvinden in Istrië.

Het unieke aan de olijfolie uit Istrië zijn de heerlijk fruitige groene tonen en het scherpe, peperige effect dat het in de keel heeft: een teken dat het rijk is aan polyfenolen – chemische verbindingen vol gezonde antioxidanten. Terwijl gewone Italiaanse olijfsoorten zoals leccino en frantoio hier ook groeien, heeft Istrië tal van eigen inheemse cultivars zoals Istarska bjelica, buža, rošinjola, karbonaca en žižolera, om er maar een paar te noemen.

Read Full Article

Over een paar weken is het al Oud & Nieuw en zal er weer vuurwerk afgestoken worden. Veel katten zijn bang voor vuurwerk – felle flitsen en harde geluiden. Daarom hier 4 tips om de jaarwisseling wat aangenamer te maken voor je kat.

1 Trainen

Het beste is om je kat te laten wennen aan de harde geluiden van vuurwerk. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een vuurwerk CD. De vuurwerkgeluiden die hier opstaan speel je af als je kat in de ruimte is. Je begint op een heel laag volume en voert dit langzaam op. Het is belangrijk om de lichaamstaal van je kat heel goed in de gaten te houden. Je kat mag geen angst vertonen – zodra je angst zit zet je het volume direct lager. Eindig altijd als je kat relaxt is. Maak de trainingssessies niet te lang, maar doe het wel dagelijks. Begin er ook op tijd mee!

Aan vuurwerk zitten natuurlijk meerdere aspecten dan alleen het geluid, zoals de felle lichten en de kruitdampen. Deze kun je niet nabootsen met de CD, dus mogelijk zal je kat nog steeds angstig reageren als er in de buurt vuurwerk wordt afgestoken. Probeer daarom ook zeker de volgende tips toe te passen.

2 Bach Bloesems

Met Bach Bloesemremedies kun je de emoties van je kat weer in balans brengen. De angst voor vuurwerk kan met de juiste remedies dan ook flink verminderd worden. De angstremedies liggen voor de hand, maar als je zeker wilt weten dat de remedies op het karakter van jouw kat zijn toegespitst, raadpleeg dan een Bachconsulent. Ook met de Bach Bloesems kun je beter wat verder van tevoren beginnen. Lukt dat niet? Dan is op oudjaarsdag zelf de Rescue Remedy een goede keuze.

Als je liever kalmerende middelen gebruikt, overleg dan altijd met je dierenarts! Van sommige middelen wordt je kat juist gevoeliger en zal dan nog meer angst ervaren dan normaal.

3 Binnen houden

Doe het kattenluik dicht en houd je kat een paar dagen binnen. Bij voorkeur vanaf kerst tot na nieuwjaarsdag. Laat je kat binnen lekker zijn gang gaan en zorg dat hij een plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken. Gedraag je zo normaal mogelijk en vestig geen aandacht op knallend vuurwerk. Doe op oudjaarsdag de gordijnen dicht, laat het licht aan en zet een (zacht) muziekje op.

4 Niet straffen!

Heel belangrijk: straf je kat nooit voor een angstreactie. Ook niet als hij toevallig op je schoot zat en misschien een kras achterlaat. Daarmee maak je de situatie nog enger en zal zijn angst alleen maar groter worden. Of je kat wordt ook nog eens bang voor jou.

Read Full Article

Als je kat regelmatig naast de bak plast is dat – zacht uitgedrukt – heel vervelend. We vinden onze katten schatjes en kunnen veel van ze hebben, maar iedere dag weer plasplekken opruimen gaat snel irriteren. Daarom geef ik in deze blog een paar tips die je relatief eenvoudig kunt toepassen. In veel gevallen zal het probleem dan opgelost zijn – of in ieder geval een stuk verbeterd zijn.

Medische oorzaken

Onzindelijkheid kan heel goed een medische oorzaak hebben. Als het plassen pijn doet door bijvoorbeeld een blaasontsteking, dan gaat de kat de bak associëren met pijn. Omdat de kat pijn wil vermijden, zal hij de kattenbak vermijden en ergens anders gaan plassen. Stap 1 is dan ook om door de dierenarts vast te laten stellen dat er niets aan de hand is.

Kattenbakmanagement

Naast medische problemen speelt bij onzindelijkheid een verkeerd kattenbakmanagement vaak een belangrijke rol. Katten zijn namelijk van nature heel schone dieren met een fijne neus die erg gevoelig is voor nare luchtjes. Omdat dit vrij makkelijk aan te pakken is, volgen hieronder de belangrijkste aandachtspunten.

Aantal

Omdat katten het plassen en poepen graag gescheiden houden, is één kattenbak meestal niet voldoende. Daarbij tellen twee bakken naast elkaar als één bak omdat dit voor de kat dezelfde plek is. De stelregel is dan ook één kattenbak per kat + 1 extra.

Locatie

Plaats de kattenbakken op rustige plaatsen en verdeel ze over het huis. Dus bijvoorbeeld niet in de gang waar mensen vaak langslopen. Katten zijn erg kwetsbaar tijdens het doen van hun behoefte en zoeken daarom een rustige plek vanwaar ze de omgeving goed in de gaten kunnen houden. Zet de bakken ook niet te dicht in de buurt van het eten en drinken van de kat – hanteer minimaal anderhalve meter afstand. De geur van ontlasting en urine kan de eetlust van de kat behoorlijk bederven.

Soort bakken

Omdat katten graag hun omgeving in de gaten houden tijdens het plassen en poepen is het aan te raden om de bakken niet te overkappen. Ze kunnen dan niet zien of er bijvoorbeeld een andere kat aankomt. Ook houden de kap en het klepje de geur van ontlasting en urine vast. Hierdoor kan de kat al snel overweldigd worden door de geur als hij met zijn koppie de klep omhoog duwt. Omdat katten zo’n fijngevoelige neus hebben, ruiken zij urine zelfs nog sneller dan wij mensen…

Kattengrit

Katten plassen het liefst in zand of aarde. Gebruik daarom een heel fijn kattengrit – grotere korrels zijn vaak pijnlijk aan de pootjes. Let er ook op dat er geen geurtjes aan het grit zijn toegevoegd. Die zijn voor ons mensen misschien wel prettig, maar voor de kat absoluut niet. Het kan er zelfs toe leiden dat de kat de bak gaat vermijden. Voor het schoonmaken is het makkelijk als het grit klontjes vormt van de urine.

Schoonmaken

Om een kattenbak goed schoon te houden moeten ontlasting en urine dagelijks (!) worden uitgeschept. Daarnaast maak je de bakken 1x per week goed schoon met een sopje van soda of biotex. Na het schoonmaken kun je een paar druppels chloor, bleek of ammonia in de bak doen. Deze middelen bevatten stoffen die katten heel aantrekkelijk vinden en waar ze naar terugkeren. Gebruik deze middelen dus niet voor het schoonmaken van plasplekken in huis!

Tot slot

Als je de kattenbakken teveel vindt stinken is daar maar één oplossing voor: vaker schoonmaken! Wij mensen willen ook graag een schoon en fris ruikend toilet…

 
Read Full Article