Blog

Naarden, 3 oktober 2024 – Elk kwartaal komt Hello Professionals met de nieuwste IT-arbeidsmarktmonitor. In het derde kwartaal van 2024 waren dit de opvallendste ontwikkelingen: IT-sector staat onder druk door een significante daling van het aantal vacatures, verschillende sectoren stoppen met het inhuren van zzp’ers en vergrijzing van de beroepsbevolking.

40% minder IT-vacatures ten opzichte van Q3 2023

In het derde kwartaal van 2024 is het aantal openstaande IT-vacatures in Nederland gedaald naar 6.897, wat een daling van 21,8% betekent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024, toen er nog 8.822 vacatures waren. Vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar is dit zelfs 40%! Vooral in regio’s zoals Noord-Holland en Zuid-Holland is er een aanzienlijke afname te zien, met dalingen van respectievelijk 19,6% en 20%.

De impact is echter het grootst in kleinere regio’s zoals Friesland en Drenthe, waar de vacatures respectievelijk met 24% en 37% zijn afgenomen. Hoewel de daling in de grotere regio’s iets minder drastisch is, laten ook Zuid-Holland en Noord-Holland dalingen van 2-3% zien.

Daarnaast blijft de invultijd van vacatures toenemen. Bij directe werkgevers bedraagt de invultijd nu gemiddeld 39 dagen, terwijl deze bij intermediairs 25 dagen is.

Stopzetten van freelance inhuur door grote bedrijven

Naast de daling in vacatures kondigden verschillende grote bedrijven in de beveiligings- en zorgsector, zoals Securitas, Securion, G4S, Trigion, Libertas Leiden, SWZ Zorg en Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, te stoppen met het inhuren van zzp’ers. Deze beslissing is rechtstreeks het gevolg van strengere regelgeving,

Door de nieuwe wetgeving in 2026, de Wet VBAR, en de voorgenomen handhaving in 2025 op schijnzelfstandigheid, wordt het inhuren van freelancers minder aantrekkelijk voor bedrijven. Dit heeft niet alleen directe gevolgen voor de kostenstructuur van bedrijven, maar ook voor de vraag naar flexibiliteit binnen het personeelsbestand. Daarnaast heeft het toegang hebben tot specialistische kennis ook gevolgen; bedrijven zullen vaker op zoek moeten gaan naar vaste medewerkers om deze kennis in huis te houden. Deze ontwikkeling kan leiden tot een verdere afname van de vraag naar zelfstandigen in sectoren zoals IT, waar freelancers traditioneel een belangrijke rol spelen bij het vervullen van specialistische functies.

Tekort aan ICT-professionals dreigt door stagnerende instroom in onderwijs

De instroom van ICT-studenten op zowel mbo- als hbo-niveau blijft de afgelopen jaren achter bij de groeiende vraag naar gekwalificeerde professionals. Hoewel jaarlijks zo’n 24.000 studenten aan ICT-gerelateerde opleidingen beginnen, stroomt slechts de helft daadwerkelijk door naar een baan in de ICT-sector. Dit is problematisch gezien de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Vooral in regio’s zoals Zuid-Holland en Noord-Holland blijft de instroom hoog, maar in andere provincies zoals Drenthe en Zeeland zijn er aanzienlijke tekorten. Bedrijven vragen daarnaast om steeds meer specifieke technische en soft skills, waaronder Python, SQL, zelfstandigheid en communicatieve vaardigheden.

Latente kansen: De stille zoekers in de IT-markt

In het derde kwartaal van 2024 zijn er duidelijke trends zichtbaar in de arbeidsmarktactiviteit. 7% van de professionals is actief op zoek naar een nieuwe baan, een lichte stijging vergeleken met voorgaande kwartalen en jaren, toen dit percentage tussen de 1% en 5% lag. De groep die niet op zoek is, blijft stabiel met 45%, consistent met eerdere periodes. Latent zoekenden vormen met 46% de grootste groep, een stijging ten opzichte van eerdere kwartalen waarin dit percentage rond de 37% lag. Deze toename is mogelijk te verklaren door de vakantieperiode. Deze groep blijft belangrijk voor recruiters.

Reistijd is steeds belangrijker geworden. Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde maximale reistijd voor IT-professionals nu 43 minuten enkele reis bedraagt.

Vergrijzing van de beroepsbevolking

De IT-sector blijft sterk afhankelijk van oudere werknemers met veel kennis. In Q3 2024 bestond 45% van de werknemers uit mensen tussen de 35 en 49 jaar, en maar liefst 38% van de IT-professionals is ouder dan 50 jaar. Jongere werknemers, met name in de leeftijdsgroep van 24-34 jaar, maken slechts 17% uit van de totale beroepsbevolking. Dit duidt op een vergrijzing van de sector, wat op lange termijn een knelpunt kan vormen, aangezien oudere werknemers de sector verlaten en er te weinig jong talent is om deze plaatsen op te vullen.

Grote genderkloof in de IT-sector

De verdeling tussen mannen en vrouwen binnen de IT blijft scheef. In Q3 2024 was maar liefst 78% van de IT-werkenden man, tegenover slechts 22% vrouwen. Deze genderkloof is een constante uitdaging voor diversiteit en inclusie in de sector, en heeft zich de afgelopen kwartalen niet wezenlijk verbeterd.

Over Hello Professionals 

Met meer dan 20 jaar ervaring zijn wij de IT-partner in het samenbrengen van IT-professionals en opdrachtgevers. Hello Professionals heeft een team van de beste IT’ers in vaste dienst. Voor specifieke projecten hebben we toegang tot een groot interim netwerk waardoor we altijd de juiste kennis kunnen inzetten. Bij Hello Professionals gaat kwaliteit, verwachtingsmanagement en klantgerichtheid hand in hand met persoonlijke aandacht, vertrouwen en oprechte interesse in elkaar.  

Meer weten?  

Neem contact op met Maarten Cobelens, maarten@hello-professionals.nl of 06-26104002. Of neem een kijkje op onze website: https://www.hello-professionals.nl/. Benieuwd naar de IT-arbeidsmarktmonitor van het eerste kwartaal 2024? Ga dan naar: https://hello-professionals.nl/arbeidsmarktmonitor/q1-2024/

NB: Resultaten zijn tot stand gekomen met eigen onderzoek, Jobdigger data en Google Trends 

NB: Cijfers zijn tot stand gekomen op het volgende zoekprofiel: helpdeskmedewerker, systeembeheerder, netwerkbeheerder, engineer, developer, projectleiding ict; directe werkgevers.

 

Read Full Article

Cryptocurrency is een vorm van virtuele valuta die vanuit elk deel van de wereld kan worden verhandeld. Een van de meest populaire cryptocurrency vandaag de dag is nog steeds Bitcoin. Meer en meer mensen genieten van deze handel voor de winst en beveiligde transactie die mogelijk wordt gemaakt door verschillende van dergelijke platforms. Het is echter belangrijk om de handelstrucs en technieken grondig onder de knie te krijgen om deze transacties te voltooien. Als je hier niet bedreven in bent, kun je zware verliezen lijden. Hier dan ook 5 tips voor het handelen in cryptocurrency.

Motivatie om deel te nemen

Het is belangrijk om vastbesloten te zijn over deelname aan de exchange en het doorzetten ervan. Als je nonchalant bent, kan het uiteindelijk averechts werken en tot verliezen leiden. Een goed begrip, doel en motivatie om deel te nemen aan dergelijke trading zal je helpen de technieken onder de knie te krijgen.

Stel winstdoelen vast

Het is belangrijk om eerst een doel te stellen om vervolgens een strategie te bedenken. Maak ook gebruik van stopverliezen om verliezen te verminderen. Stel een duidelijk verliesniveau vast, zodat je op tijd uit de handel kunt komen zonder grote verliezen te lijden. Begin ook met minimale hoeveelheden totdat je de trucs van het traden onder de knie hebt.

Risico’s beheren

Er zijn verschillende risico’s bij elke vorm van handelen. Er is ook geen uitzondering met cryptocurrency. Daarom zijn tactieken om risicofactoren te beheren essentieel om deze handel te verslaan. We hebben een aantal tips op een rij gezet die je daarbij kunnen helpen:

Ga nooit voor de grootste winst, want dit kan ook leiden tot de zwaarste verliezen. Verzamel regelmatig kleine maar zekere winst en pool een groter bedrag in de loop van de tijd. Kies een markt die minder liquide is en investeer kleinere bedragen.

Koop slim

Houd er rekening mee dat kopen moet worden gedaan nadat je er goed over hebt nagedacht. Koop niet willekeurig alleen omdat de prijs laag is. Controleer de marktkapitalisatie van de munt voordat je erin investeert. Prijsgrafieken geven je een goed idee om verstandige investeringsbeslissingen te nemen.

Er zijn verschillende plaatsen om crypto te verhandelen. Kijk eerst op de verschillende exchanges en de marktkapitalisatie die voor de munten wordt aangeboden voordat je begint te beleggen. Goed onderzoek hiernaar is essentieel om je kooptechnieken te verbeteren en de winst te maximaliseren.

Hulp van een trader

Neem professionele hulp van ervaren externe traders wanneer je nieuw bent op de exchanges. Als je niet zeker weet wat je moet doen, kunnen deze traders je een beter inzicht geven. Er zijn verschillende soorten oplossingen die je van hen kunt verwachten. Met de hulp van dergelijke experts kun je je winst langzaam maar zeker verhogen op elke cryptocurrency exchange.

Kortom, cryptocurrency handel is in het begin complex, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je je eigen beslissingen nemen. Het houdt een zekere mate van risico’s in, zoals elke conventionele handel, maar kan uiteindelijk veel winstgevender blijken te zijn. Investeer dus verstandig en neem de beste beslissingen nadat je alles over de processen hebt geleerd.

Read Full Article

Dubai is ongetwijfeld een van de populairste steden om te bezoeken. Het staat bekend om zijn luxe hotels, bijzondere bezienswaardigheden, ‘s werelds beste malls en gastronomische eetgelegenheden. Het is een voorbeeld van hoe modernisering zij aan zij kan leven terwijl de traditie en het erfgoed intact blijven. Maar een vakantie naar Dubai hoeft niet perse duur te zijn! Hier zijn enkele manieren om met een beperkt budget naar Dubai te reizen!

Vliegtuig tickets

Om de voordeligste ticket te bemachtigen, moet je je ticket naar Dubai vooraf boeken wanneer er speciale aanbiedingen zijn op de website van een luchtvaartmaatschappij. Omdat Dubai een erg populaire bestemming is, vliegen veel luchtvaartmaatschappijen daarheen. Luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates, Etihad Airways, KLM, Transavia, Fly Dubai, en Egyptair vliegen van Amsterdam Schiphol naar Dubai.

Hotel

Als je denkt dat er alleen luxe hotels in Dubai zijn, dan heb je het mis! Het is zeker mogelijk om goedkope accommodaties te vinden. Er zijn bijvoorbeeld 2 sterren hotels die kamers hebben vanaf ongeveer 30 euro per nacht.

Eten

Dubai staat bekend om zijn overvloed aan restaurants van diverse chef koks van over de hele wereld. Maar er zijn genoeg opties om goedkoop te dineren in Dubai. Er zijn vele foodtrucks en zeer betaalbare restaurants, waar je voor weinig kunt eten.

Bezienswaardigheden

Er zijn ook bezienswaardigheden in Dubai die gratis of voor vrijwel niets te bezoeken zijn. Denk aan de vele stranden, een wandeling in de historische wijk Al Fahidi, slenteren in de souks, de parken en The Dubai Fountain.

Tijdstip

Wanneer je op vakantie naar Dubai gaat, moet je weten dat de tijd van je reis ook een cruciale rol speelt als je met een beperkt budget reist. Je moet de tijd vermijden waarin Dubai veel toeristen krijgt, omdat gedurende deze tijd bedrijven die met reizen te maken hebben hun prijzen verhogen voor maximale winst. Dan zijn de hete zomermaanden en de heilige maand Ramadan de beste tijd om met een beperkt budget naar Dubai te reizen.

Vervoer

Vervoer in Dubai is echter van cruciaal belang omdat het nemen van een taxi duur kan zijn. Een alternatieve methode is dat het openbaar vervoerssysteem in Dubai echt goed onderhouden is. Dus als je met een budget naar Dubai gaat, is het handig om met het openbaar vervoer door Dubai te reizen.

Read Full Article

Zomertijd is grilltijd. Kleurrijke gegrilde spiesjes zijn een praktisch hapje dat op verschillende manieren en zonder vlees kan worden bereid. Voor het grillen worden de ingrediënten gemarineerd om ze lekkerder te maken en uitdrogen te voorkomen.

Ingrediënten moeten goed bij elkaar passen

Of het nu gaat om groenten, fruit of kaas – de truc is dat alle ingrediënten op de spies met elkaar harmoniëren. Ze worden in stukken van gelijke grootte gesneden en niet te strak verpakt, zodat ze tegelijkertijd gaar worden. Spiesjes zijn er in verschillende materialen zoals hout, bamboe en roestvrij staal. Houten spiesen moeten vooraf worden bewaterd, zodat ze niet in brand vliegen op het rooster. Stevige rozemarijnstelen en citroengras zijn ook geschikt als spiesjes en geven het eten extra smaak.

Vele mogelijkheden

Er zijn geen grenzen aan verbeelding als het om de voorbereiding gaat. Een ratatouille op een spiesje met kerstomaatjes, courgette, paprika en aubergine is erg lekker. Om dit te doen, worden de groenten in hapklare stukjes gesneden en afwisselend aan spiesjes gestoken. Meng voor de marinade olijfolie met fijngehakte knoflook en mediterrane kruiden zoals tijm en rozemarijn. Bestrijk de groenten met de kruidenolie en laat ze ongeveer een half uur staan. Laat de marinade vóór het grillen goed uitlekken, zodat deze niet in het vuur komt. In ongeveer tien minuten zijn de spiesjes klaar op de grill.

Verse groenten kunnen gecombineerd worden met halloumi en feta, tofu of seitan. Een pittige marinade gemaakt van sojasaus, ahornsiroop, gember en knoflook past goed bij tofu, terwijl halloumi goed past bij een honing-mosterdsaus. Gegrilde champignonspiesjes smaken ook heerlijk. Champignons of koningsoesterzwammen worden gemarineerd in tamarisaus met veel chili.

Een plantaardig alternatief voor vleesspiesjes is gegrilde oosterse falafel. Om dit te doen, worden pittige balletjes gevormd van geweekte en gepureerde kikkererwten. Leg ze afwisselend met uien en paprika op spiesjes en bestrijk ze met kruidenolie. De hapjes smaken heerlijk met een yoghurtdip, platbrood en een groene salade.

Vergeet het dessert niet

Een gegrild dessert is vers fruit op spiesjes. Bijna elk fruit is hiervoor geschikt, zoals bananen, appels, perziken, aardbeien, ananas, meloenen en kiwi’s. De vruchten worden in stukjes of plakjes gesneden en op de spies gelegd. Bestrijk ze met een marinade van olie met bruine suiker, limoensap, kaneel en verse munt en gril ze een paar minuten kort – smakelijk!

Inspiratie opdoen voor je volgende barbecue? Bekijk deze wereldse recepten.

Read Full Article

Brussel, de hoofdstad van België en tevens het politieke hart van de Europese Unie, is een stad waar geschiedenis, kunst en moderniteit samensmelten. Deze dynamische metropool staat bekend om zijn gastronomische geneugten, prachtige architectuur en levendige internationale sfeer. In dit artikel verkennen we de niet te missen hoogtepunten van Brussel, die zowel voor de eerste keer bezoeker als de doorgewinterde reiziger fascinerend zullen zijn.

Het Atomium: Een Icoon van Moderniteit

Een van de meest herkenbare symbolen van Brussel is het Atomium. Dit unieke gebouw, ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1958, stelt een ijzermolecuul voor, vergroot 165 miljard keer. Het Atomium biedt een panoramisch uitzicht over de stad en huisvest tentoonstellingen die wetenschap, design en maatschappij met elkaar verbinden. Een bezoek aan dit futuristische monument is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de naoorlogse Europese geschiedenis en architectuur.

De Grote Markt: Een Architectonisch Meesterwerk

Het kloppende hart van Brussel is ongetwijfeld de Grote Markt, omringd door opulent versierde gildehuizen, het indrukwekkende Stadhuis en het Broodhuis. Deze UNESCO werelderfgoedlocatie wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen ter wereld. Vooral ‘s avonds, wanneer de gebouwen sfeervol zijn verlicht, komt de magie van de Grote Markt tot leven. Het plein is ook het toneel van talrijke culturele en historische evenementen, waaronder het beroemde bloementapijt dat elke twee jaar wordt aangelegd.

Het Koninklijk Paleis en het Warandepark: Een Koninklijke Uitstraling

Het Koninklijk Paleis van Brussel, met zijn klassieke façade, is een ander niet te missen monument. Hoewel het niet de residentie van de koning is, wordt het gebruikt voor officiële ceremonies en staatsaangelegenheden. In de zomermaanden is het paleis open voor publiek, waardoor bezoekers een kijkje kunnen nemen in de prachtige staatszalen. Tegenover het paleis ligt het Warandepark, het oudste openbare park van Brussel, dat een perfecte plek biedt voor een ontspannen wandeling.

Kunst en Cultuur in het Hart van Europa

Brussel is een paradijs voor liefhebbers van kunst en cultuur. Het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken, van de middeleeuwen tot de moderne tijd. Voor de stripboekenfans is het Belgisch Stripcentrum een verplichte stop; België heeft immers een rijke traditie in de stripkunst, met beroemde personages zoals Kuifje en de Smurfen.

Brussel is een stad die je met open armen ontvangt en waar elke hoek een nieuwe ontdekking biedt. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, gastronomie of gewoon wilt genieten van de levendige sfeer, Brussel heeft voor elk wat wils. De mix van culturele invloeden, de vriendelijke inwoners en de prachtige bezienswaardigheden maken van Brussel een unieke bestemming in Europa. Een bezoek aan deze boeiende stad is een ervaring die je lang bij zal blijven, een plek waar elke straat en elk plein zijn eigen verhaal vertelt.

Read Full Article

Boekarest, de bruisende hoofdstad van Roemenië, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige cultuur. Van schilderachtige parken tot indrukwekkende historische monumenten, de stad biedt een unieke mix van traditioneel en modern. In dit artikel nemen we je mee langs de beste plekken in Boekarest die je absoluut moet bezoeken.

Het Paleis van het Parlement: Een Architectonisch Wonder

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Boekarest is ongetwijfeld het Paleis van het Parlement. Dit gigantische gebouw, gebouwd tijdens het regime van Nicolae Ceaușescu, is het op een na grootste administratieve gebouw ter wereld, na het Pentagon in de Verenigde Staten. Met meer dan 1.000 kamers verspreid over 12 verdiepingen, is het een adembenemend voorbeeld van communistische grandeur. Rondleidingen door het paleis bieden een uniek inzicht in de Roemeense geschiedenis en architectuur. Het uitzicht vanaf het balkon over de stad is fenomenaal en mag je zeker niet missen.

De Oude Stad: Een Dompeling in Geschiedenis en Cultuur

De oude stad, of Lipscani, is het hart en de ziel van Boekarest. Deze historische wijk staat vol met smalle geplaveide straatjes, charmante boetieks, traditionele restaurants en levendige bars. De oude stad is een geweldige plek om de Roemeense cultuur te ervaren, van het proeven van lokale delicatessen tot het verkennen van historische bezienswaardigheden zoals de Stavropoleos Kerk, het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis en het Curtea Veche, het oude vorstelijke hof. Een wandeling door deze wijk voelt als een stap terug in de tijd.

Herastrau Park: Een Oase van Groen

Herastrau Park, officieel King Mihai I Park genoemd, is het grootste park in Boekarest en een perfecte plek voor ontspanning en recreatie. Gelegen rondom het Herastrau-meer, biedt dit uitgestrekte park een scala aan activiteiten zoals boottochten, fietsverhuur en schilderachtige wandelpaden. Het park herbergt ook het Dorpsmuseum, een openluchtmuseum dat de traditionele Roemeense landelijke architectuur tentoonstelt. Een bezoek aan Herastrau Park is een uitstekende manier om te ontsnappen aan de stadsdrukte en te genieten van de natuur.

Het Roemeens Atheneum: Het Hart van de Roemeense Muziek

Het Roemeens Atheneum, een prachtig concertgebouw in het centrum van Boekarest, is een icoon van de Roemeense cultuur. Dit elegante gebouw, gebouwd in neoklassieke stijl, is de thuisbasis van de George Enescu Philharmonic en speelt een centrale rol in het culturele leven van de stad. Het interieur, met zijn weelderige gouden versieringen en indrukwekkende fresco’s die belangrijke momenten uit de Roemeense geschiedenis uitbeelden, is adembenemend. Een concert bijwonen in het Atheneum is een onvergetelijke ervaring die je onderdompelt in de rijkdom van de Roemeense muziektraditie.

Boekarest, met zijn rijke geschiedenis, levendige cultuur en prachtige bezienswaardigheden, is een stad die je zeker moet bezoeken. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, natuur of culinaire ervaringen, de Roemeense hoofdstad heeft voor ieder wat wils. De plekken die we hebben uitgelicht zijn slechts het begin van wat deze prachtige stad te bieden heeft. Een bezoek aan Boekarest is een avontuur dat je niet snel zult vergeten, een stad waar het verleden en het heden samenkomen in een fascinerende mix van schoonheid en traditie.

Read Full Article

OnlineSokken.com is dé ultieme bestemming voor elke sokkenliefhebber. Met een indrukwekkend assortiment dat reikt van dagelijkse basics tot exclusieve designerpatronen, biedt deze online winkel een ongeëvenaarde collectie sokken voor zowel mannen, vrouwen als kinderen. Of je nu op zoek bent naar comfortabele sportsokken, stijlvolle kantoorsokken of unieke, opvallende designs voor een speciale gelegenheid, OnlineSokken.com heeft het allemaal.

De website onderscheidt zich door zijn gebruiksvriendelijke navigatie en gedetailleerde productbeschrijvingen, waardoor het vinden van de perfecte paar sokken een fluitje van een cent is. Naast de brede selectie, staat OnlineSokken.com bekend om zijn commitment aan kwaliteit. Alleen de beste materialen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat elke sok niet alleen fantastisch staat, maar ook uiterst comfortabel zit en lang meegaat.

Klanttevredenheid staat hoog in het vaandel bij OnlineSokken.com. Dit blijkt niet alleen uit de zorgvuldige selectie van producten, maar ook uit de uitstekende klantenservice. Met snelle levering, eenvoudige retourprocedures en een behulpzame klantenservice is shoppen bij OnlineSokken.com een gegarandeerd plezierige ervaring.

Of je nu een sokkenverzamelaar bent of simpelweg op zoek naar een paar comfortabele, duurzame sokken, OnlineSokken.com is de ideale online winkel voor jou. Laat je verrassen door de diversiteit en kwaliteit van onze collectie en voeg wat extra flair toe aan je sokkenlade met onze unieke designs en kleuren. Bezoek ons nu op www.onlinesokken.com en stap in de wereld van eindeloze sokkenmogelijkheden!

Read Full Article

 Een goede, doordachte IT-architectuur is ontzettend belangrijk voor je organisatie. Toch wordt het in menig bedrijf nog wel eens als ondergeschoven kindje gezien. Zonde, vinden wij. In deze blog lees je waarom IT-architectuur zo belangrijk is en waaraan het volgens onze IT-experts moet voldoen.  

Gevolgen ontbreken van een duidelijke architectuur  

In december 2021 werd de IT-wereld opgeschrikt door het log4j beveiligingslek. Techniek had hier niet zomaar een oplossing voor, dus waren organisaties gedwongen om diensten uit de lucht te halen. Dit was geen makkelijke beslissing, maar wat het nog erger maakte, is dat vele organisaties niet wisten welke andere diensten hiermee ook geraakt zouden worden. 

Een ander probleem dat nu veel speelt is ransomware. Om hier preventieve maatregelen tegen te kunnen nemen, moet er wel inzicht zijn in de potentiële risico’s. Gaat het toch mis en wordt een systeem gegijzeld, dan is het voor de recovery belangrijk dat er inzicht is hoe de omgeving eruit zou moeten zien.  

Zonder namen te noemen, hebben we meegemaakt dat er bij een organisatie systemen niet hersteld konden worden, omdat er gewoon geen idee was wat het systeem deed. Een goede IT-architectuur, vastgelegd in een document, is dus onmisbaar.  

IT-architectuur is de basis van je IT-landschap 

De IT-architectuur is de basis van je IT-landschap. Vergelijk het met het bouwen van een huis: zonder goede bouwtekening wordt het geen succes. Je kunt geen wolkenkrabber bouwen op de fundering van een tussenwoning. Een goed IT architectuur-document helpt je de juiste fundering te leggen voor je ICT-systemen.  

De vier componenten   

Een goede IT-architectuur is opgebouwd uit vier componenten: de business, de gebruikersorganisatie, IT zelf en security en compliance. Deze vier elementen zijn in het ideale geval goed met elkaar in balans.  

De business-organisatie 

De business-component is verantwoordelijk voor het nemen van de beslissingen. Welke functionaliteiten hebben we nodig? Welke behoefte is er binnen de organisatie? En tegen welk budget mag dat gerealiseerd worden? Het is belangrijk om de IT-oplossingen goed te checken met deze stakeholders binnen een project.  

De gebruikersorganisatie  

De tweede component is de gebruikersorganisatie. Dit zijn de personen die uiteindelijk met de bedachte oplossingen moeten werken. Is het wel gebruiksvriendelijk genoeg? Moeten er trainingen worden aangeboden om mensen met een nieuwe oplossing te leren werken? Gaat deze groep de oplossing niet gebruiken, dan heb je uiteindelijk nog niets.  

De IT-organisatie 

Dan is er de IT zelf. Het product moet beheerd worden. Kan IT het implementeren? Is het niet te complex en past het in het huidige landschap? Wanneer je bijvoorbeeld een complete Microsoft-omgeving hebt draaien en je wilt daar Linux-producten bijzetten, kan het zijn dat de beheerorganisatie dat niet omarmt. Dat moet dus getoetst worden bij IT.  

Security en compliance 

De laatste component is security en compliance. Hoe zorgen we dat het product veilig is? En hoe zegt de wetgeving dat het eruit moet zien? Daarbij gaat het dus om het beveiligen van de systemen en het voldoen aan wettelijke eisen.  

Het IT architectuur-document  

In een goed IT architectuur-document staan deze componenten beschreven én is duidelijk aangegeven waarom er voor bepaalde oplossingen gekozen is. Dat is belangrijk om mensen in de organisatie mee te krijgen in het waarom van bepaalde keuzes. Zo creëer je begrip en draagkracht.  

Een goede balans tussen de vier componenten 

In de ideale situatie zijn deze vier componenten dus goed met elkaar in balans. Maar, in de praktijk zal de ene component vaak meer aandacht krijgen dan de andere. De laatste tijd zien we bijvoorbeeld dat security erg belangrijk is voor organisaties. Maar, dat kan ook doorslaan. Te veel veiligheidsmaatregelen kan weer leiden tot verminderde gebruiksvriendelijkheid. Dan slaat de balans dus door naar de component security, en dat gaat ten koste van de component van de gebruikersorganisatie. Natuurlijk is veiligheid belangrijk, maar het moet wel werkbaar zijn. 

Een voorbeeld: wanneer een directeur van een organisatie liever zijn privé macbook gebruikt en alle (belangrijke) data lokaal opslaat, heb je niet alleen een ontevreden gebruiker, maar haal je ook je security onderuit.  

Uitwerking van architectuur in roadmaps 

Iedere organisatie is in ontwikkeling en ook techniek ontwikkelt zich continu. Daarom zal het IT-landschap ook continu mee moeten bewegen. Als IT wil je geen nee zeggen tegen de ontwikkelingen, en daarmee tegen je organisatie. 

Maar, ontwikkelingen kosten geld en geen enkele organisatie heeft onbeperkt tijd en geld.  

Dus zullen er roadmaps opgesteld moeten worden. Hiermee kan de organisatie samen met IT vaststellen wat de komende jaren met het IT-landschap moet gaan gebeuren en zorgen dat er voldoende financiële middelen beschikbaar worden gemaakt.  

Dat kun je doen met een vijf-jaren roadmap en een drie-jaren roadmap.  

De vijf-jaren roadmap is een visie voor de toekomst. Het is een stip op de horizon: waar wil je qua IT naartoe? Dit is niet altijd een realistische visie, want de omstandigheden en technische mogelijkheden zijn over vijf jaar waarschijnlijk sterk veranderd. Toch is het belangrijk om wel een visie te hebben van waar je naartoe wilt bewegen.  

Een meer concreet plan maak je dan in de drie-jaren roadmap. Daarin beschrijf je bijvoorbeeld per jaar welke IT-componenten je gaat vervangen, of wat je in een bepaalde periode gaat aanpakken. Zo werk je gefaseerd aan het up-to-date houden van je IT-architectuur en kun je op de juiste momenten budgetten vrijmaken bij de business-organisatie om dat te realiseren. Zo’n drie-jaren roadmap moet je jaarlijks updaten. Dit past goed bij de meeste organisaties, waar vaak jaarlijks het budget voor het komend jaar wordt vastgesteld. 

Hulp nodig bij het inrichten van je IT-architectuur? 

Hello Professionals is met meer dan 20 jaar ervaring gespecialiseerd in het samenbrengen van professionals en opdrachtgevers. Dus, heb je hulp nodig bij het neerzetten en inrichten van je IT-architectuur, dan gaan we samen op zoek naar een oplossing die het beste bij je past. Tijdelijk inhuren op basis van detachering, uitzenden, overname na een periode van inhuren of direct in vaste dienst. 

Met een groot netwerk in ICT-professionals weet Hello Professionals snel de beste match te maken.  

Geïnteresseerd in een IT-architectuur Health Scan? Neem dan contact met Hello Professionals voor meer informatie. 

Read Full Article

Cabernet Sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie van rode wijn. DNA onderzoek uitgevoerd in Californië in 1997 bevestigde dat Cabernet Sauvignon ontstaan is door een genetische kruising van de Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.

Cabernet Sauvignon uit Kroatië

Cabernet Sauvignon domineert de wereldwijde wijnmarkt met een breed scala aan stijlen en betaalbaarheid. Het sap is zeer aromatisch. In een typische Cabernet Sauvignon wijn ruikt en proeft u naast zwarte bessen ook groene paprika, pure chocolade en munt. In de geur komen speciaal viooltjes, cederhout (sigarenkistjes) en potloodslijpsel naar boven.

Typisch karakter

De wijnen van de Cabernet Sauvignon hebben veel karakter en de typische smaak van zwarte bessen (cassis) en een aroma van groene paprika. Een bijzonderheid van het ras is dat onder heel uiteenlopende klimaat- en bodemcondities de geur en de smaak van de wijn onmiskenbaar blijven. Als maaltijdbegeleider is de Cabernet Sauvignon heel geschikt bij gebraden rund- of lamsvlees met donkere sauzen.

Al meer dan 200 jaar is de Cabernet Sauvignon druif de rode basisdruif van de Medoc. Hij is van origine een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvigon blanc. Hij past zich gemakkelijk aan, mits aangeplant op land dat vroeg in het jaar opgewarmd wordt door de zon. De Cabernet Sauvignon druif is een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil.

Cabernet Sauvignon uit Australië

Na Shiraz zijn Cabernet Sauvignon en Merlot de meest aangeplante rode druivensoorten Down Under. De meeste van hun Cabernets zijn vermengd met Merlot, en als er op dit moment een land ter wereld is dat Franse en Amerikaanse producenten een run voor het geld geeft als het op Cabernet aankomt, dan is het Australië.

Synoniemen

Cabernet Sauvignon wordt meestal goed geschreven. Er zijn voor deze druif / wijn nog tientallen andere namen bedacht, bijvoorbeeld Cabernet Rouge.

Read Full Article

In de stad Koprivnica , gelegen in het noordwesten van Kroatië , vlakbij de grens met Hongarije, vindt medio juni het eerste Kroatische Festival van Recreatieve Fietsers plaats.

Tweedaags festival

Tijdens het tweedaagse festival, georganiseerd door de Kroatische Vereniging voor Recreatieve Sporten en de in Koprivnica gevestigde Biciklin Oldtimer Club, worden enkele duizenden bezoekers verwacht, recreatieve fietsers uit heel Kroatië en uit de buurlanden, en naast de rit, waarin gelicentieerde deelnemers niet deelnemen, bereiden de organisatoren een uitstekend vrijetijdsprogramma voor, waaronder een oude fietsenbeurs en een rondetafel over recreatief fietsen.

Koprivnica-Križevci County heeft een werkelijk uitstekende 84 kilometer lange fietsroute genaamd de “Drava Route”. De route strekt zich uit van de monding van de rivier de Mura, die de rivier de Drava binnengaat in de buurt van de stad Legrad en de Drava volgt naar de stad Pitomaca. De hele lengte is gemarkeerd, zodat het gemakkelijk is om je weg te vinden, waardoor het ideaal is voor gezinsuitjes en recreatie.

Landschapsroute

De route vermijdt lange stukken van hetzelfde landschap en loopt niet alleen door de hoofdstraten van de lokale steden, maar gaat ook naar velden en bossen en gaat door afgelegen dorpjes. Daarnaast slingert het zich een weg door het wereldberoemde dorp Hlebine, de bakermat van de Kroatische nadve-schilderkunst en, terwijl het langs het meer van Šoderica en langs de rivier de Drava loopt, biedt het fietsers de kans om te zwemmen of te genieten van een picknick in natuur.

Rondom de stad Koprivnica ligt de 75 kilometer lange “Koprivnica-route” met nog eens ongeveer 50 kilometer bewegwijzerde paden in de stad zelf, waarmee Koprivnica tot de Europese topsteden behoort wat betreft kilometers fietsroutes per bevolking.

Koprivnica

Met dit niveau van infrastructuur is Koprivnica een uitstekend recreatiegebied waar de deelnemers aan het festival de pittoreske regio Podravina kunnen leren kennen.

Elke deelnemer krijgt een fietsgids en kan zijn eigen route kiezen, en degenen die goede resultaten boeken, hoewel niet de focus van het festival, zullen speciale prijzen en eervolle vermeldingen krijgen.

Met de organisatie van het eerste Festival van Recreatieve Fietsers heeft Koprivnica opnieuw de titel van de beste fietsstad van Kroatië bevestigd. De onthulling vorig jaar van een monument voor de fiets markeerde symbolisch het Jaar van de Sport van de Verenigde Naties.

Geniet van de wijnroutes

Je fietstocht kun je nog aangenamer maken door het te combineren met een van de tientallen prachtige Kroatische wijngaarden en daar een van de lokale Kroaische wijnen te proeven zoals de witte wijnen PosipGrasevinaPinot Grigio, de gebalanceerde wijn uit Istrië de Malvazija of de rode wijnen Plavac MaliFrankovkaCabernet Sauvignon of de smaakmaker uit Istrië de Teran.

Read Full Article